Czyszczenie i dezynfekcja powierzchni twardych

czyszczenie i dezynfekcja sprzętu kuchennego

Czyszczenie i dezynfekcja twardych powierzchni

Stosowanie chemicznych środków dezynfekujących do zanieczyszczonych/zainfekowanych powierzchni może ograniczyć przenoszenie się i dalsze infekowanie patogenem. Kärcher posiada w ofercie produkty do czyszczenia i dezynfekcji twardych powierzchni.

Zasada nr 1: Dezynfekcja dopiero po wcześniejszym czyszczeniu

Aby dezynfekcja była skuteczna, szczególnie w przypadku powierzchni mocno zabrudzonych, zaleca się uprzednie dokładne czyszczenie z użyciem odpowiedniego środka czyszczącego.

Środki zawierające biocydy należy stosować w sposób bezpieczny. Przed użyciem zawsze należy przeczytać etykietę i informacje o produkcie.

1. Procedura dezynfekcji z użyciem środka dezynfekującego

ręczna dezynfekcja stołów

Czyszczenie manualne, pojemnik z rozpylaczem i szmatka

  • Najpierw należy dokładnie wyczyścić powierzchnię/obiekt.
  • Zaczekać, aż powierzchnia wyschnie.
  • Wymieszać produkt z wodą w zalecanych proporcjach. Należy przestrzegać instrukcji podanych na etykiecie.
  • Dokładnie spryskać całą powierzchnię/obiekt.
  • Pozostawić na czas podany na etykiecie, aby produkt zadziałał.
  • Spłukać czystą wodą / W przypadku powierzchni/obiektów mających kontakt z żywnością, spłukać wodą zdatną do picia.
dezynfekcja myjką wysokociśnieniową

Z wykorzystaniem urządzenia wysokociśnieniowego

  • Najpierw należy dokładnie wyczyścić powierzchnię/obiekt odpowiednim środkiem myjącym i spłukać wodą.
  • Pozostawić do wyschnięcia.
  • Ustawić dozowanie, produkt mieszać wyłącznie z zimną wodą.
  • Całkowicie pokryć powierzchnię/obiekt produktem.
  • Pozostawić na czas podany na etykiecie, aby produkt zadziałał.
  • Spłukać bieżącą wodą, nie zostawiając żadnych pozostałości produktu.

Z użyciem zestawu pianowego

  • Zmieszać produkt z wodą w odpowiednich proporcjach.
  • Czysty i suchy obiekt dokładnie zmoczyć produktem.
  • Pozostawić na czas podany na etykiecie, aby produkt zadziałał.
  • Spłukać bieżącą wodą, nie zostawiając żadnych pozostałości produktu.

W przypadku mniejszych zabrudzeń, czyszczenie i dezynfekcja mogą być wykonane od razu.

2. Procedura dezynfekcji z użyciem środka myjąco-dezynfekującego

dezynfekcja środkiem czyszczącym karcher rm 732

Czyszczenie manualne, pojemnik z rozpylaczem i szmatka

  • Zmieszać produkt z wodą w odpowiednich proporcjach.
  • Całkowicie zmoczyć obiekt produktem.
  • Wyczyścić obiekt odpowiednią, czystą szmatką.
  • Pozostawić na czas podany na etykiecie, aby produkt zadziałał. Nie należy dopuścić, aby produkt zasechł.
  • Odczekać, aż powierzchnia wyschnie po aplikacji produktu.

Z użyciem urządzenia wysokociśnieniowego

  • Ustawić dozowanie, produkt mieszać wyłącznie z zimną wodą.
  • Całkowicie pokryć powierzchnię/obiekt produktem.
  • Zaczekać, aż nasiąknie.
  • Pozostawić na czas podany na etykiecie, aby produkt zadziałał. Nie należy dopuścić, aby produkt zasechł.
  • Zmyć pod ciśnieniem, bieżącą wodą, nie zostawiając żadnych pozostałości produktu.

Z użyciem zestawu pianowego

  • Zmieszać produkt z wodą w odpowiednich proporcjach.
  • Całkowicie zmoczyć czysty i cuchy obiekt produktem.
  • Pozostawić na czas podany na etykiecie, aby produkt zadziałał. Nie należy dopuścić, aby produkt zasechł.
  • Spłukać wodą, nie zostawiając żadnych pozostałości produktu.